Начало / България / С премиера на „Духовните дарове на България” беше отбелязана 90-та годишнина на Ваклуш Толев

С премиера на „Духовните дарове на България” беше отбелязана 90-та годишнина на Ваклуш Толев

С премиерата на втория том „Духовните дарове на България. Историзмът в българските земи“ беше отбелязана 90-та годишнина отбеляза изтъкнатият наш богослов Ваклуш Толев, съобщи БНТ.

На фона на църковни песнопения книгата беше представена от доц. Огнян Минчев. „Това е смисълът на тази книга, поне според мен, като едно откровение за България каквото ние не познаваме и каквото ние не подозираме“, заяви политологът.

Ваклуш Толев е роден на 7 януари 1923 г. в село Поповица, Пловдивско. След 1944 г. е репресиран от комунистите. Завършва богословие в София, след което работи като библиотекар в Пловдивската митрополия, а през 1991 г. чете лекции по История на религията в Пловдивския и Софийския университети.
Автор е на книгите „Седемте Лъча на еволюцията“ и „История и теория на религиите“, на списание „Нур“ и „Послания на Планетния Логос“.
Толев е създател на учение, наречено от него „Път на Мъдростта“, институционализирано чрез т.н. „Дом на Мъдростта“ (замислен като „първообраз на храма на бъдещето – без олтар и обреди“), и на сдружението „Общество Път на Мъдростта“. Една от инициативите на сдружението е „от уставите на религиите да бъде премахнато наказанието анатема“ и в Хартата за правата на човека на ООН да бъде добавена нова клауза за защита правата на душата.
„Учителят Толев“ е смятан от последоваталите си за проницателен тълкувател, който пръв в света формулира т.н. „Доктрина за йерархия на Духовните вълни“ и прокламира „поредната Духовната вълна – на Мъдростта“. Те вярват също, че с това Толев дава „нов поглед върху присъствието на духовното и окултно знание в битието на човечеството“.

Книги от Ваклуш Толев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …