Начало / България / Борис Христов и Петко Братинов са номинирани за наградата „Яворов”

Борис Христов и Петко Братинов са номинирани за наградата „Яворов”

Традиционните поетични Яворови дни в родния му Чирпан ще започнат със запалване на огън пред паметника на поета на 13 януари, съобщи inews.bg.

Слово за поета през тази година ще прочете Катя Зографова, директор на Националния литературен музей. В поетичното четене ще вземат участие Маргарита Петкова, Камелия Кондова, Елица Виденова, Валери Станков, Николай Милчев и Виолета Христова. Концерт за пиано и цигулка ще изпълнят Зорница Радионова (пиано) и Йосиф Радионов(цигулка).

До 10 януари ще стане известно името на тазгодишния носител на наградата „Яворов“, до момента има две номинации за поетите Борис Христов и Петко Братинов.

На 14 януари ще се проведе юбилейна научна конференция по повод 135-та годишнина от рождението на големия български лирик, домакин на дискусията ще бъде къща-музей „Пейо К. Яворов“.

В изложбена зала „Георги Данчов – Зографина“ ще се открие експозиция с платна по творби на Яворов, Павел Матев и Димитър Данаилов, дело на живописеца Владимир Кондарев.

На 15 януари ще бъде открита и изложба на Василия Стоилова и ще бъдат обявени резултатите от националния литературен конкурс „И ти си в мен, родино моя“ и конкурса „Недорисуван свят“ на името на Василия Стоилова, предвидена е и премиера на книгата „Загадката Василия“ от Явора Стоилова.

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Рали

Кошмари

Ралица Маркова, Хеликон Витоша В „Нощната къща“ от Ю Несбьо четиринайсетгодишният Ричард, аутсайдерът в училище, …