На фокус
Начало / България / Паметник на Христо Ботев ще бъде открит във Варна

Паметник на Христо Ботев ще бъде открит във Варна

Предстои издаването на алманах за Христо Ботев и откриване на паметник във Варна, съобщи Боян Ботйов – председател на фондация „Христо Ботйов” , в интервю за агенция „Фокус”. Днес, 6 януари, отбелязваме 165 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев.

„През тази година Столична община ще ни подпомогне финансово за издаването на алманах за Христо Ботев – с най-доброто писано за него – поезия, проза, скулптурни портрети, художествени образи. Алманахът ще представлява ретроспекция за паметта на Христо Ботев. Ще бъдат включени мисли, и изказвания на носители на Международната Ботева награда, и на чужди учени”, заяви Ботьов.

Паметникът на поета във Варна ще бъде открит на 2 юни. Паметниците на Ботев в България над 120. Последният е открит през декември 2012 г. в Поморие. Около 15 са монументи в чужбина. „Паметници на Ботев има в Румъния – Букурещ, Александрия, Браила, където е живял и работил Христо Ботев, в Украйна, Австрия, Франция. В аржентинския град Чако беше построен паметник с помощта на българската колония там, състояща се от 40 000 души”, отбелязва председателят на фондация „Христо Ботйов”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …