Начало / Критика / 8 ползи от четенето

8 ползи от четенето

Сайтът lifedev.net откроява 8 ползи от четенето и как то може да ви помогне да живеете по-добър живот.

1. Знание. Най-очевидното. Доказано е, че четенето изостря интелигентността, подобрява дейността на мозъка. Освен това, в днешния свят информацията е пари, а голяма част от нея се добива именно чрез четене.

2. Четенето намалява стреса. Четенето на книга може да ви откъсне от проблемите на ежедневието. Художествената проза е идеална за тази цел. Особено преди лягане.

3. Четенето успокоява. Това се отнася особено за по-изнервените хора, които не могат да прекарват по-дълго време на едно място и постоянно изпитват нужда да правят нещо. Една добра книга може да ги накара да седнат и да отпочинат.

4. Подобрено аналитично мислене. Проучвания са показали, че четенето помага на хората, които го практикуват, да забелязват различни модели по-бързо и по-често от останалите. Така те по-бързо преценяват ситуацията и взимат решение.

5. По-богат речник. Четенето обогатява речника и увеличава знанията по граматика. Освен това, научаваме думи, които няма откъде да чуем иначе. Друг плюс е, че ако четем, се научаваме да бъдем по-добри слушатели. А който слуша и вижда какво се случва около него, успява повече в живота.

6. Подобрена памет. Четенето е информация. За да проследим книгата, трябва да запомняме какво се случва в нея. Така упражняваме и паметта си.

7. Писане. Писателите знаят, че за да пишат добре, трябва много да четат. Всички знаем, че човек прогресира, когато се конкурира с по-добри от него в дадена сфера. Ако четете майсторите, ще можете да вземете пример от тях. Това е и цялата идея зад изучаването на класиците – да се учим от най-добрите.

8. Четенето помага за приоритизиране на целите. Много често, ние хората, не знаем какво точно искаме от живота. Четенето ни дава опит и примерни ситуации, които могат да ни помогнат да открием нови неща за себе си.

Ако смятате, че нямате време да четете, грешите. Защо? Защото хората сме способни да намираме време за нещата, които са важни за нас. Просто трябва да осъзнаем, че четенето е нещо важно. Ако пък ви притесняват цените, винаги можете да се обърнете към библиотеките, за да намерите всяка книга, която ви интересува.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …