Начало / Свят / Жени доминират наградите „Costa Book awards”

Жени доминират наградите „Costa Book awards”

Жени доминираха наградите „Costa Book awards” за 2012 г., съобщи thebookseller.com. Хилари Мантел продължава да жъне успехи с творбата си „Bring Up the Bodies”. Тя беше отличена в категорията за най-добър роман. Припомняме, че през миналата година Мантел получи и „Букър” за същата книга.

„The Innocents” от Франческа Сийгъл беше определен за най-добър дебютен роман. Произведението е базирано на „The Age of Innocence” от Едит Уортън. Катлийн Джейми спечели в категорията за поезия с „The Overhaul”, а Сали Гарднър – в тази за детска книга – с творбата си „Maggot Moon”.

Единственият мъж, който спечели приза в категория биография, беше Джонатан Кейп, за „Dotter of her Father’s Eyes”, писана с помощта на Мери и Брайън Талбот”. Той преплита две истории – тази на дъщерята на Джеймс Джойс – Лучия, и на Мери Талбот, дъщеря на известния изследовател на творчеството на Джойс –  Джеймс С. Атъртън.

Всичките победители получават по 5 000 паунда. Те ще се конкурират за книга на годината, която ще бъде обявена на 28 януари. Тогава ще бъде определен и най-добрият кратък разказ. Общият победител ще бъде определен след гласуване на публиката. Смята се, че фаворит за спечелването на отличието е Хилари Мантел.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …