Начало / Свят / Жени доминират наградите „Costa Book awards”

Жени доминират наградите „Costa Book awards”

Жени доминираха наградите „Costa Book awards” за 2012 г., съобщи thebookseller.com. Хилари Мантел продължава да жъне успехи с творбата си „Bring Up the Bodies”. Тя беше отличена в категорията за най-добър роман. Припомняме, че през миналата година Мантел получи и „Букър” за същата книга.

„The Innocents” от Франческа Сийгъл беше определен за най-добър дебютен роман. Произведението е базирано на „The Age of Innocence” от Едит Уортън. Катлийн Джейми спечели в категорията за поезия с „The Overhaul”, а Сали Гарднър – в тази за детска книга – с творбата си „Maggot Moon”.

Единственият мъж, който спечели приза в категория биография, беше Джонатан Кейп, за „Dotter of her Father’s Eyes”, писана с помощта на Мери и Брайън Талбот”. Той преплита две истории – тази на дъщерята на Джеймс Джойс – Лучия, и на Мери Талбот, дъщеря на известния изследовател на творчеството на Джойс –  Джеймс С. Атъртън.

Всичките победители получават по 5 000 паунда. Те ще се конкурират за книга на годината, която ще бъде обявена на 28 януари. Тогава ще бъде определен и най-добрият кратък разказ. Общият победител ще бъде определен след гласуване на публиката. Смята се, че фаворит за спечелването на отличието е Хилари Мантел.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …