На фокус
Начало / България / Публикувано е предсмъртното писмо на Чудомир

Публикувано е предсмъртното писмо на Чудомир

Откъс от книгата на Веселин Стоянов „Оставете балкона отворен“ (2012), публикуван във в. “Дума”, разкрива предсмъртното писмо на Чудомир. Големият български сатирик и карикатурист, роден като Димитър Чорбаджийски, почина преди 45 години. На 26 декември 1967 г. на 77 години той се хвърля от балкон на Правителствена болница, където безуспешно го лекуват от рак и пневмония.

Авторът Веселин Стоянов цитира за първи път предсмъртното писмо на писателя до приятеля му Петко Влаев:

„София 17-ХII-967 Правит. болница
Научил си, вярвам, че към известната ми болест се появи и пневмония, и аз, който бях 75 к.гр. сега съм 62. Може да се очаква значи, че болницата ще напусна по гръб. А искам в Казанлък да ми приберете кожата и костите и моля за вашите услуги. Жена ми също е болна и никаква не би я свършила без ваша помощ.
Това е последния бюлетин. Ракът и Берлин не можа да го опече, а пневмонията и десетките по-незначителни болежки, които се появяват напоследък, ще направят каквото трябва.
С най-сърдечни чувства и поздрави на всички казанлъчани – Чудомир”

Писателят праща и пощенска картичка с текст:

“Мисля много за библиотеката. Жената я не бива, склерозира, не помни. Трябва да се запази, защото има много ценни книги. И много неща има да се уреждат, но…“

Веселин Стоянов разказва за последните дни на Чудомир и разкрива какво е намерено в куфарчето му след смъртта му: копие от завещанието му, писано с молив, бележка, че е оставил около 150 лв., за да бъдат превозени останките му до Казанлък, и връзка с ключове за архива в дома му. В бележката блестящият сатирик се извинява за главоболията.

Книги от Чудомир тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”: Джеймс Патерсън свали Гришам от върха

The 20th Victim е писана съвместно с Максим Паетро 73-годишният майстор на трилъра осребрява името …