Начало / Свят / Книжарниците във Великобритания са намалели наполовина през последните 7 години

Книжарниците във Великобритания са намалели наполовина през последните 7 години

Книжарниците в Обединеното кралство са намалели наполовина през последните 7 години, информира thebookseller.com. Данните са от компанията за статистически данни, „Experian”. Според проучването в момента на Острова има 1 878 книжарници, включително независими и обекти на вериги. През 2005 г. са били близо 4 000. Това се дължи не само на пазара на е-книги, който постоянно се разраства, но и на факта, че дори читателите на печатни издания все повече предпочитат да си ги поръчат онлайн, отколкото да ходят до книжарница.

Все пак Тим Годфри, изпълнителен директор на Асоциацията на книготърговците, дава повод за оптимизъм. Според него проучване на Асоциацията е показало, че темпото на затваряне на книжарници постепенно намалява.

„Когато погледнем голямата картина, виждаме, че броят на независимите книжарници наистина е малък. В този ред на мисли обаче нашите данни противоречат на тези на „Experian” и показват, че през последните 2 години все по-малко обекти затварят. Ние не виждаме края на книжарниците”, допълни Годфри. Той каза още, че разрастването на пазара на е-книги е добра новина, защото показва възхода на бизнеса с книги.

Прочетете още

IlfIA

Иля Илф: „Вие сте интересен човек! На вас всичко ви е наред. Удивително, с такова щастие и на свобода.”

На 13 април 1937 година, на 39 години, от туберкулоза умира Иля Илф. Единият от …