Начало / Свят / Пазарът на е-книги се разрасна и през 2012 г.

Пазарът на е-книги се разрасна и през 2012 г.

Пазарът на е-книги продължава да се разраства и през тази година, пише thebookseller.com. През първите 10 месеца на 2012 г., той е регистрирал приходи от 90 милиона паунда, което прави 7% от целия пазар на литература. Данните са на компанията за статистически данни „Nielsen”.

Статистиката показва, че през изминаващата година 4 милиона души са станали читатели на дигитални книги. Проучванията обаче показват, че печалбите не са правопропорционални на обема на пазара. Това е така, защото читателите на е-книги купуват много по-малко заглавия от тези на печатни издания, а освен това и продуктите, които търсят, са на по-ниска цена.

Що се отнася до Обединеното кралство, там пазарът на електронни книги е 11,4% от целия книготърговски бизнес. Различните издателства дават различна информация  относно дела на електронните продажби. Това е така, защото дигиталният формат има голям успех най-вече сред художествените произведения. Ролята му обаче при документалните и тези за деца далеч не е толкова значима.

Най-много електронни книги са били купени през август, а най-малко – през септември и октомври. Нов бум на продажбите на е-книги се наблюдава и около Коледа.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …