Начало / България / Изложбата „Приказни светове” в „Гьоте институт” ще е отворена от 2 до 9 януари

Изложбата „Приказни светове” в „Гьоте институт” ще е отворена от 2 до 9 януари

До 9 януари 2013 г. в „Гьоте институт” – София, може да се види интерактивната изложба „Приказни светове”, посветена на 200-годишнината от публикуването на първия сборник  с „Детски и семейни приказки“ на братя Грим.

Експозицията води през основните мотиви в немските приказки и съдържа много елементи за слушане, гледане и активно участие, гласи информацията на сайта на института. Център на внимание са магията и вълшебството, животните или пък героинята в приказките.Непрекъснатите паралели с днешната младежка и поп култура изненадващо представят персонажите в нова светлина. Едно вълнуващо рали през седемте станции води младежите през приказната гора, където имат възможността да усетят отблизо света на Спящата красавица, Румпелщилцхен или Рапунцел.

В рамките на изложбата се проведе литературно четене на наскоро публикуваната от издателство Das wilde Dutzend антология „Wer kann für böse Träume – The Secret Grimm Files“ („Кой има лек срещу страшните сънища – тайните досиета на Братя Грим“). В нея именити немски автори и илюстратори насочват вниманието си върху произхода на сборника с приказки на Братя Грим и отварят нови литературни и визуални перспективи към познати приказни герои като Рапунцел, Баба Хола или Трите златни косъма на дявола. Кристиане Нойдекер е една от авторките, представени в сборника. Тя  гостува на българската публика и представи разказите, които следват традицията на Братя Грим и по неповторим начин обединяват реалност и фикция, жестокост и злост. С произведенията си Кристиане Нойдекер продължава традицията на фантастичните разкази на Е.Т.А. Хофман и на готическия роман.

Работното време на изложбата е от понеделник до петък  от 10.00 до 18.00 ч. Институтът почива до 1 януари включително.

Приказките на Братя Грим тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …