Начало / България / Пламен Дойнов е носителят на наградата „Иван Николов“ за 2012 г.

Пламен Дойнов е носителят на наградата „Иван Николов“ за 2012 г.

Пламен Дойнов е носител на националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2012 г. със стихосбирката си „София-Берлин“. Церемонията се състоя снощи в столичната галерия „Академия”. Дойнов получи плакет, изработен от художника Христо Гочев и чек за 5000 лв. Те му бяха връчени от Божана Апостолова от „Жанет 45”.

„Поетичното мълчание на Пламен Дойнов продължи десет години, и ето че сега – без да е пресилено – избухва в “София Берлин”, книга, която несъмнено припознаваме като явление, поради виртуозната взаимовграденост на политическо и лично, литературна и обществена памет, всекидневни случвания, превърнати в духовен летеж. Пламен Дойнов си играе ту иронично, ту почтително със смислите, като думите му ги обхождат, обглеждат и назовават “насън и наяве” едновременно, съсредоточават ги в градове и събития, разсейват ги митологии, извисяват ги в памет. Невероятна книга“, са мотивите на журито.

В конкурса участваха 43 стихосбирки, но номинирани за финалния кръг с тайно гласуване от тричленно жури в състав Мирела Иванова, Ани Илков и Иван Цанев, бяха:

– Йорданка БЕЛЕВА, „ù“
– Пламен ДОЙНОВ, „София Берлин“
– Калоян ИГНАТОВСКИ, „Брик  Лейн: неделя“
– Марица КОЛЧЕВА, „.Ластици“
– Едвин СУГАРЕВ, „Сезонът на плашилото“
– Владислав ХРИСТОВ, „Енсо“

 

Фото: nationallibrary.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …