Начало / Свят / Ексхумираха телата на убийците от „Хладнокръвно” на Труман Капоти

Ексхумираха телата на убийците от „Хладнокръвно” на Труман Капоти

Телата на двама убийци, екзекутирани преди повече от 50 години заради случая, описан от Труман Капоти в „Хладнокръвно”, са ексхумирани, съобщи Ройтерс.

Полицията във Флорида иска да сравни ДНК-то на Пери Смит и Дик Хикок с доказателствата по делото за друго убийство – на семейство Уокър. Двамата са осъдени за смъртта на Хърбърт и Бони Клътър и техните деца. Разследващите обаче намират прилики в двата случая, затова ще се опитат да разберат дали Смит и Хикок са съпричастни по случая Уокър.

Капоти пише знаменития си документален роман, след като се натъква на колонка в „Ню Йорк таймс“ със следния текст: „Богат фермер, жена му и двете им деца бяха открити мъртви в дома им днес. Убити са с пушка от близко разстояние, докато са били вързани и със запушена уста. Следи от борба няма и нищо не е откраднато. Телефонните жици са били срязани.“

За да напише книгата си, Капоти се среща с убийците – Пери Смит и Дик Хикок.Версията е, че Пери е убил цялото семейство. Убиецът му разказва целия си живот – нещастно детство, побои, хомосексуалност – проблеми, които не са непознати за писателя, припомня klassa.bg.

„Имам чувството, че аз и Пери сме отраснали в една и съща къща, но той е минал през задната врата, а аз през предната“, казва писателят. Той събира материала за „Хладнокръвно“ шест години заедно с приятелката си Харпър Лий. Среща се с хората, които познават обвиняемите, говори със следователите
Дик и Пери получават смъртни присъди. Преди присъдата Пери целува Капоти за сбогом, а Капоти припада. По време на екзекуциите не успява да издържи и излиза от залата. След това писателят  издава „Хладнокръвно“. Още през първата година са продадени 6 млн. бройки.

„Никога няма да разберете какво ми причини „Хладнокръвно“. Разкъса ме до мозъка на костите. За малко да ме убие. Дори си мисля, че уби част от мен“, казва Капоти.

Книги от Труман Капоти тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …