Начало / Свят / 14% от британските деца не са стъпвали в книжарница

14% от британските деца не са стъпвали в книжарница

Едно на всеки седем деца в Обединеното кралство никога не е стъпвало в книжарница, съобщи thebookseller.com. Данните са на благотворителната организация „National Literacy Trust”, която се занимава с въпросите за грамотността.

Проучването показва, че 14% от участвалите в него никога не са били в книжарница. 7% от запитаните деца не са били сигурни в отговора си. 82,2% от момичетата са отговорили, че са били в книжарница. При момчетата този процент е 75,8.

Анкетирани са 21 000 деца. Проучването показва, че един на всеки трима бащи никога не е виждал детето си да чете. Все пак, мнозинството от татковци насърчават своите наследници да четат – 66,3%. По-активни по този въпрос обаче са майките – 82,6%.

Ако децата виждат, че родителите им четат, те са много по-благоприятно настроени към четенето. Около 83% от децата, които редовно виждат родителите си с книга в ръка, са съгласни с девиза: „колкото повече чета, толкова по-добър ставам”. 46% от участвалите споделят, че не обсъждат с родителите си какво четат.
Джонатан Дъглас, директор на „National Literacy Trust”, коментира: „Старомодно е да мислим, че окуражаването за четене е работа на майката. Децата се влияят и от двамата родители, а момчетата особено се нуждаят от добър мъжки пример. В наши дни ролята на бащата за развитието на комуникативните способности и грамотността на детето става все по-важна”.

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …