Начало / Свят / 14% от британските деца не са стъпвали в книжарница

14% от британските деца не са стъпвали в книжарница

Едно на всеки седем деца в Обединеното кралство никога не е стъпвало в книжарница, съобщи thebookseller.com. Данните са на благотворителната организация „National Literacy Trust”, която се занимава с въпросите за грамотността.

Проучването показва, че 14% от участвалите в него никога не са били в книжарница. 7% от запитаните деца не са били сигурни в отговора си. 82,2% от момичетата са отговорили, че са били в книжарница. При момчетата този процент е 75,8.

Анкетирани са 21 000 деца. Проучването показва, че един на всеки трима бащи никога не е виждал детето си да чете. Все пак, мнозинството от татковци насърчават своите наследници да четат – 66,3%. По-активни по този въпрос обаче са майките – 82,6%.

Ако децата виждат, че родителите им четат, те са много по-благоприятно настроени към четенето. Около 83% от децата, които редовно виждат родителите си с книга в ръка, са съгласни с девиза: „колкото повече чета, толкова по-добър ставам”. 46% от участвалите споделят, че не обсъждат с родителите си какво четат.
Джонатан Дъглас, директор на „National Literacy Trust”, коментира: „Старомодно е да мислим, че окуражаването за четене е работа на майката. Децата се влияят и от двамата родители, а момчетата особено се нуждаят от добър мъжки пример. В наши дни ролята на бащата за развитието на комуникативните способности и грамотността на детето става все по-важна”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …