Начало / Свят / Индийски писател обвини Запада в „избирателен хуманизъм”

Индийски писател обвини Запада в „избирателен хуманизъм”

Индийският писател Панкай Мишра (43) се включи в дебатите за спорната Нобелова награда на китаеца Мо Ян, като обвини западните си колеги в двоен аршин.

В статия за „Гардиън” индиецът се съгласява, че Ян е близък до режима на комунистическата партия в Китай и се самоцензурира. Същевременно обаче задава въпроса защо западните нобелисти не са разпъвани на кръст за неприемливите си убеждения по същия начин. Мишра дава пример с няколко писатели, които са смятани вече за класици. Например Джон Ъпдайк, Едгар Доктороу, Владимир Набоков, Салман Рушди.

„Ако приложим стандарта за демокрация, прилаган към Мо Ян, към споменатите автори, дали те ще отговорят на него?”, пита индийският романист и есеист. Той дава пример, че никой не съди западните писатели, затова че са подкрепяли ядрената програма на САЩ и войната във Виетнам, смятани днес за напълно погрешни и чудовищни спрямо цивилното население. Мишра припомня, че Рушди и Доктороу са подкрепяли бомбардировките.

„Истината е, че ние никога не сме съдили британските и американските писатели за техните политически възгледи. Какво мислят те за жертвите, които политиката на Барак Обама принесе в Сомалия, Йемен и Пакистан?”, пита Мишра.

Той припомня как например уважаваният британски автор Иън Макюън е пил чай с Лора Буш и Чери Блеър на „Даунинг стрийт” 10, след като съпрузите им са сключили военно споразумение, довело до смъртта на стотици хиляди хора. Рушди подкрепя Буш за войната в Афганистан, Мартин Еймис – талибаните.

„Това е особен вид избирателен хуманизъм”, чиято жертва е Мо Ян, който очевидно трябва да се съобразява с режима в родината си”, заявява Мишра.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …