Начало / Класации / 10-те топ партита в литературата

10-те топ партита в литературата

Сюзет Фийлд събра в книга 40-те най-добри празненства, описани в класическите художествени произведения. За “Гардиън” тя селектира топ 10, който изглежда така:

1. “Сатирикон” на Петроний – екстравагантната вечеря, описана там, включва невероятни деликатеси за времето си – прасета сукалчета, варено теле, съпроводени от танцуващи роби, рецитиращи висока поезия.

2. “Великият Гетсби” на Франсис Скот Фицджералд – серията от партита в дома му през лятото на 1922 г. са върхът на модния живот и стават пример за подражание.

3. “По следите на изгубеното време” на Марсел Пруст – салоните на висшето парижко общество са мечта до ден-днешен.

4. Божествената вечеря в епоса “Еда” – Валхала е място за топ партита

5. “Панаир на суетата” на Текери и “Чайлд Харолд” на Байрон – вечери с присъствието на множество офицери и дами в коприна – останалото оставяме на фантазията ви.

6. Романите на Балзак – те изобилстват от вечери с екзотични вина и красиви жени от най-романтичния период на Париж.

7. “Мисис Далауей” на Вирджиния Улф – Клариса е перфектната английска домакиня на 20-те години.

8. Труман Капоти – партита, описани от него, наистина нямат равни. Спомнете си само навалицата в дома на Холи Гоулайтли.

9. ДБС Пиер – екзотичната кулинария и декадентските банкети са запазена марка на романа му “Lights Out in Wonderland”. Там се сервира дори лапа от панда и супа от галапагоска костенурка.

10.  “Майсторът и Маргарита” на Михаил Булгаков – кой поне веднъж не си е мечтал да попадне на бала на Дявола? Там дефилират Месалина, Калигула, а голата Маргарита посреща гостите с рубинено червено вино. Добре, че е литературата, за да изживеем мечтите си.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …