Начало / Любопитно / „Германска Европа: новите властови пейзажи под знака на кризата” от Улрих Бек (ревю)

„Германска Европа: новите властови пейзажи под знака на кризата” от Улрих Бек (ревю)

 Райна МАРКОВА

Тази книга е една наистина „гореща” публикация! Излиза на български непосредствено след като световно известния социолог Улрих Бек завършва есето си и заслугата за своевременността на превода й е на издателство „Критика и Хуманизъм”.
Заглавието привидно подсказва четиво за политолози и социолози, за хора с професионално отношение към принципите по които светът на политиката и обществото работят. В действителност не е така. Посланието на книгата е „Европа – това сме всички ние!”, следователно тя разчита, да достигне до всеки, който преживява своята „европейска съдба” под заплахата от банкрут на националните държави и колапс на пазарите на труда.
Бъдещето е повече от несигурно, пише Улрих Бек, то обаче изглежда по-малко ужасяващо ако бъде осмислено в светлината на едно ново понятие,  „прекариат”, класа от нов тип, която за разлика от пролетариата носи последствията не само от необходимостта, да продава труда си, но и от промяната в самата същност на труда и на съвременните индустрии, които произвеждат все по-нематериални стоки, а оттам са и все по-несигурен източник на блага.
Прочитането на тази книга също така би ни освободило от  предразсъдъците по отношение на ляво и дясно, на център и периферия. Младият прекариат е еднакъв навсякъде, не само в Европа, в Гърция или Германия, но и в Северна Африка, и в американските метрополии, и у нас. Така че съпротивата му срещу една политическа система, която спасява банки, но проиграва бъдещето на цели поколения може да е единствено и само глобална.
Къде е надеждата? – пита Улрих Бек. И дава отговора – надеждата е в една Европа, но не за евроадминистрацията, елитите и технократите, а за „шофьори на такси и теолози, за служители, работници и безработни, за мениджъри и музиканти, за учители и обучавани, за скулптори и готвачи, за съдии и пенсионери, за мъже и жени – в отговор на кризата на еврото!”

Четете тази книга чрез манифеста, иницииран от Улрих Бек и Даниел Кон-Бендит: Манифест за преизграждане на Европа тук

„Германска Европа: новите властови пейзажи под знака на кризата” тук
Книгите на Улрих Бек на български тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Екатерина-Йосифова

И Екатерина Йосифова пое към невидимия свят

Трудно може да си представим родната поезия без нея Поетесата почина на 81 – наследството …