Начало / Свят / Франсис Фукуяма и Юрген Хабермас не вярват в Обединена Европа

Франсис Фукуяма и Юрген Хабермас не вярват в Обединена Европа

Световноизвестният американски политолог Франсис Фукуяма и бележитият германски философ Юрген Хабермас водят уникален разговор на тема Европа. Част от интервюто е публикувано в „Ди велт”. Оригиналът може да бъде прочетен в списание „The Global Journal“. Двамата автори изразяват скептицизма си относно бъдещето на Обединена Европа и превръщането й в Съединени европейски щати.

Разговора започва Фукуяма – поводът е последната книга на Хабермас „За конституцията на Европа. Опит”. Американецът разсъждава върху факта, че огромният проект „Европейски съюз” се случва на кабинетно ниво, без да се взима мнението на обикновените граждани. Германецът отбелязва, че населението на страните-членки досега е подхождало с разбиране към обединението, но финансовата криза от 2008 г. е разрушила този модел на поведение. Нещата се усложняват от факта, че е необходимо държавите да прехвърлят още от своя суверенитет върху органите на ЕС, за да може да се преодолеят икономическите проблеми.

Хабермас е на мнение, че би било грешка Европейският съюз да се моделира по примера на САЩ и Федерална република Германия.  Освен това хората никога не са питани, дори в проведените в някои държави референдуми, дали са съгласни на такава трансформация. Двамата евроскептици са на мнение, че скоро общественото съзнание ще се разбуди и ще окаже отпор на грешните политически решения на Страсбург и Брюксел.

Книгите на Юрген Хабермас тук

Книгите на Франсис Фукуяма тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

two cats lying on sofa with book at home

Котки в служба на книгата

Звучи като в хубава книга – да влезеш в някоя книжарница или библиотека, а там …