Начало / Свят / Класики от учебната програма в САЩ ще бъдат заменени с „информационни текстове”

Класики от учебната програма в САЩ ще бъдат заменени с „информационни текстове”

Класически литературни произведения ще отпаднат от учебната програма на САЩ през 2014 г., пише „Телеграф”. Те ще бъдат заменени с „информационни текстове”, одобрени от съответните образователни институции. Така вместо книги като „Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий и „Спасителят в ръжта” от Дж. Д. Селинджър учениците ще изучават наръчници по изолация и как се правят растителни запаси.

Промените ще засегнат 46 от 50-те щата. По този начин 70% от учебния материал ще бъде нехудожествени творби. Американските образователни власти са на мнение, че това ще помогне повече на децата да се справят по-добре в бъдеще, когато ще им се наложи да работят.

Инициативата е подкрепена от Националната асоциация на губернаторите и Съвета на държавните училища. Сред спонсорите е и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Джейми Хайфил, учител от Арканзас, не одобрява тази стъпка. „Страхувам се, че по този начин въображението и творческото мислене ще бъдат елиминирани. В крайна сметка училището трябва да прави нещо повече от това да осигурява работа на децата. Не е ли целта да изграждаме завършени граждани?”

Според поддръжниците на промените децата ще се научат да пишат и да се изразяват по-кратко и по-точно. Аргументът е, че това ще им е много по-полезно в бъдеще на работното място пред знание за Шекспир, например.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …