Начало / България / Две издателства с голямата награда „Бронзов лъв”

Две издателства с голямата награда „Бронзов лъв”

Издателствата „Дамян Яков“ и „Емас“ си разделиха голямата награда „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга“, съобщи vesti.bg.

„Дамян Яков“ е наградено за книгата „Царството на славяните“ от Мавро Орбини – историографията, послужила като фактологическа основа за написването на „История славянобългарска“. Екземпляри от луксозното фототипно издание на книгата са дарени на Папа Бенедикт XVI и на Ватиканската библиотека.

„Емас“ е отличено за „Шах-наме“ на Абулгасем Фердоуси – поема, наричана „Илиадата на Изтока“, съдържаща над 120 000 стиха. В България това издание е първият превод от персийския оригинал, направен от Иво Панов и Алиреза Пурмохаммад.

Голямата награда „Бронзов лъв“ се присъжда за книга или поредица с оригинален замисъл и с принос за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн и илюстрации и добро полиграфско изпълнение.

За издателски проект с най-голяма обществена значимост награда получи издателство „Изток-Запад“ за  „Великите трагедии“ на Уилям Шекспир в превод на проф. Александър Шурбанов и „Таралеж се жени“ – творби за деца от Яна Язова (1912-1974). Тази награда се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …