Начало / Свят / Излезе книга за бащата на разследващата журналистика

Излезе книга за бащата на разследващата журналистика

Излезе книга за Уилям Томас Стед, известен като бащата на разследващата журналистика. Книгата е колекция от негови есета със заглавие „WT Stead: Newspaper Revolutionary” (У. Т. Стед: Вестникарският революционер) и е публикувана от Британската национална библиотека. Книгата излиза по повод 100-годишнината от неговата смърт. Стед е една от жертвите при корабокрушението на легендарния кораб „Титаник” на 15 април 1912 г. Тогава той е на 62 годишна възраст.

У. Т. Стед, както е по-известен, е една от най-противоречивите и значими фигури от Викторианската епоха. Той е бил журналист, редактор и един от създателите на формата таблоид. Той поставя началото на разследващата журналистика със своето разследване на трафик на млади момичета през 1885 г. Заради действията си той отива в затвора, но експозето му за проституцията в „Модерния Вавилон” – Лондон, променя закона, като вдига възрастта на пълнолетие на 16 години.

Стед е бил и борец за правата на жените, макар да е бил нападан често от феминистката организация „New Woman”. Бил е едновременно християнин и спиритуалист, който е вярвал, че може да си комуникира с мъртвите. Бил е адвокат на световния мир, като в същото време е поощрявал харченето на средства за отбрана. Тези и други противоречия, свързани с Уилям Томас Стед са описани в „WT Stead: Newspaper Revolutionary”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …