Начало / Свят / Единственият оцелял дом на Дикенс в Лондон отвори врати като музей

Единственият оцелял дом на Дикенс в Лондон отвори врати като музей

Единственият оцелял дом на Чарлс Дикенс в Лондон отвори врати като музей в понеделник, съобщи „Гардиън”. Къщата на улица „Даути” беше реставрирана от „Heritage Lottery” – фонд, който използва пари, спечелени от държавната лотария, за да възстановява обекти, свързани с британското културно наследство.

Дикенс наема къщата за срок от 3 години през 1837 г. Цената тогава е 80 паунда на година. По онова време писателя е млад съпруг с първото си дете. Именно в този дом той прави името си известно и оставя псевдонима Боз, популярно от първите му творчески години. От „Heritage Lottery” са направили асансьор, за да могат и хората с увреждания да видят всички етажи и помещения.
Спалнята на писателя изглежда красива стая, боядисана в топли цветове. Тя обаче има не много весела история. Когато спира да се разбира с тогавашната си съпруга Катрин Хогарт, Дикенс построява стена, която да разделя спалнята на две, а в последствие изолира съпругата си в отделна къща, като не й позволява да вижда децата си.

Другата спалня е мястото, където умира на 17-годишна възраст неговата балдъза. На стената има фотография на влаковата катастрофа в Стейпълхърст през 1865 г. Дикенс е там и се измъква невредим от произшествието, което взима 19 жертви. Писателят помага на много от ранените, като дори успява да прикрие факта, че пътува с любовницата си – актрисата Елън Търнан.

Къщата отваря като музей в чест на автора за първи път през 1925 г. След време обаче затваря до сегашната си реконструкцията. Именно в този дом на улица „Даути” Дикенс създава Викторианската Коледа.

Книги от Дикенс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …