Начало / Свят / Единственият оцелял дом на Дикенс в Лондон отвори врати като музей

Единственият оцелял дом на Дикенс в Лондон отвори врати като музей

Единственият оцелял дом на Чарлс Дикенс в Лондон отвори врати като музей в понеделник, съобщи „Гардиън”. Къщата на улица „Даути” беше реставрирана от „Heritage Lottery” – фонд, който използва пари, спечелени от държавната лотария, за да възстановява обекти, свързани с британското културно наследство.

Дикенс наема къщата за срок от 3 години през 1837 г. Цената тогава е 80 паунда на година. По онова време писателя е млад съпруг с първото си дете. Именно в този дом той прави името си известно и оставя псевдонима Боз, популярно от първите му творчески години. От „Heritage Lottery” са направили асансьор, за да могат и хората с увреждания да видят всички етажи и помещения.
Спалнята на писателя изглежда красива стая, боядисана в топли цветове. Тя обаче има не много весела история. Когато спира да се разбира с тогавашната си съпруга Катрин Хогарт, Дикенс построява стена, която да разделя спалнята на две, а в последствие изолира съпругата си в отделна къща, като не й позволява да вижда децата си.

Другата спалня е мястото, където умира на 17-годишна възраст неговата балдъза. На стената има фотография на влаковата катастрофа в Стейпълхърст през 1865 г. Дикенс е там и се измъква невредим от произшествието, което взима 19 жертви. Писателят помага на много от ранените, като дори успява да прикрие факта, че пътува с любовницата си – актрисата Елън Търнан.

Къщата отваря като музей в чест на автора за първи път през 1925 г. След време обаче затваря до сегашната си реконструкцията. Именно в този дом на улица „Даути” Дикенс създава Викторианската Коледа.

Книги от Дикенс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …