Начало / България / Интелектуалци ще почетат Атанас Славов на откриването на „Хеликон-Сливен”

Интелектуалци ще почетат Атанас Славов на откриването на „Хеликон-Сливен”

Официалното откриване на „Хеликон-Сливен” ще се състои  утре, 6 декември от 17,30. Тогава в салона на новата книжарница ще се съберат близки приятели на писателя Атанас Славов, който почина преди две години на 4 декември. За него ще си спомнят Аспарух Панов, политически консултант на Фондация „Фридрих Науман за свободата”, Веселина Седларска, Христо Карастоянов, Гинка и Данчо Панайотови…
С тази приятелска среща ще се продължи традицията книжарниците на „Хеликон” да са места на значими културни събития.
––––––-
Атанас Славов е роден в Сливен на 25 юли 1930 г.
Първоначално учи в Американския колеж в София до закриването му през 1941. През 1953 завършва английска филология в Софийския университет „Климент Охридски“.
През 1953-65 е преподавател по руски език в курсовете, организирани от Обединения комитет за българо-съветска дружба, библиотекар в Народната библиотека в София, участва в предаванията на Радио София за чужбина, работи като картограф в Родопите.
Преподавател по английска литература в Софийския университет (1961-71), където води семинар за поезията и драмата на английското Средновековие и Ренесанс и за английската проза и поезия на XIX и XX в. Защитава дисертация на тема „Функции на ритъма в художествената стихова реч“ в Института за литература при БАН (1965). През 1966-76 работи в Института за изкуствознание при БАН; основава секция по дизайн и секция по информация и документация, съосновател на проблемна група за изучаване на български приложни изкуства. Научен сътрудник по фолклор и теория на изкуствата и фолклора (от 1974). Съосновател и член на международната група по сравнителна славянска метрика към Института за литературни изследвания при Полската Академия на науките (1971-76). Изпълнителен секретар на научния проект „Основни насоки на световната култура до 2000 година“ към Научното обединение по изкуствознание при БАН (1975-76), във връзка с което заминава за САЩ и работи в Отдела за международни научни изследвания и обмен в Ню Йорк (1975-76).
Автор на свободна практика и диктор в Радио „Свободна Европа“ (1978) и в BBC (Лондон) през 1978. Работи по проблемите на източноевропейските култури към Центъра „Уудроу Уилсън“ във Вашингтон (1979) и като инструктор по български език в Държавния департамент, Вашингтон (1980-83), и в Центъра за езикови научни изследвания, Мериленд (1983). Радиосценарист, редактор и диктор в „Гласът на Америка“ (1980-90). Автор на стихове, на фантастика, на изкуствоведски изследвания и много други. За него ласкаво се изказват световноизвестните писатели Кърт Вонегът и Греъм Грийн.
След 1990 г. той се завръща в родния Сливен, където остава до края на живота си. Издъхва в пловдивска болница на 4 декември 2010 г.

Свързани заглавия
Книжарница „Хеликон” отвори врати и в Сливен

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …