Начало / Автори / Известни писатели за това как да четем

Известни писатели за това как да четем

За да се оцени в най-пълна степен качеството на дадено литературно произведение, то трябва да се чете с правилната нагласа и с внимание към детайлите. Порталът flavorwire.com представя мненията на 10 известни писатели за това как да се чете.

1. Кърт Вонегът: „Не го прави като академичен критик или човек, който е опиянен от изкуство, нито пък като дивак на литературен пазар. Чети като чувствителен човек, който има няколко практични усещания за това какво е необходимо на една история, за да бъде добра или лоша. Възхвалявай или проклинай, ако желаеш, но го прави с внимание към малките детайли, които те дразнят най-много. Бъди себе си. Бъди уникален. Бъди добър редактор. Бог е свидетел, Вселената се нуждае от повече добри редактори”.

2. Владимир Набоков: „При четенето човек трябва да забелязва малките неща. Ако човек започне да генерализира, то той върви по грешен път и се отдалечава от книгата, преди да я разбере. Нищо не е по-скучно и по-нечестно към автора от това някой да започне да чете, да речем „Мадам Бовари”, с предварителната нагласа, че това е изобличаване на буржоазията. Не трябва да забравяме, че произведението на изкуството е създаване на нов свят, който трябва да изучим колкото се може по-внимателно, без да правим връзки с познатите ни досега светове. Чак след като изследваме новия свят подробно, тогава можем да го сравним с останалите”.

3. Ралф Уолдо Емерсън: „Човек трябва да бъде откривател, за да чете добре. Има творческо четене, както и творческо писане. Когато умът ни е зает с труд и откриване, тогава страниците на всяка книга се озарява с разнородни илюзии”

4. Джон Уотърс: „Никога не трябва да четеш просто за забавление. Чети, за да станеш по-умен! По-неосъдителен. Това ще ти помогне да разбереш поведението на лудите ти приятели или пък твоето собствено. Избирай трудни книги. Тези, които изискват концентрация, докато се четат. И, за Бога, да не съм те чул да казваш: „Не мога да чета проза. Имам време само за истината”. Прозата е истината, глупако! Някога да си чувал за литература? Това означава и проза, глупак!”

5. Хенри Дейвид Торо: „Първо чети най-добрите книги, защото в противен случай може и да не успееш да ги прочетеш изобщо”.

6. Марсел Пруст: „За да разбереш една дълбока мисъл, трябва да имаш дълбока мисъл. Това изисква усилие, от цялото сърце на човек. Книгите, които наистина поглъщаме, са тези, които четем с истински апетит, за които работим здраво, защото се нуждаем много от тях”.

7. Франц Кафка: „Мисля, че трябва да четем само книги, които ни нараняват. В противен случай, защо да ги четем? Чувстваме се щастливи, когато четем книги, които сами бихме могли да напишем, ако се наложи. Но не се нуждаем от такива, а от книги, които ни карат да скърбим дълбоко. За смъртта на някого, когото обичаме повече от себе си, за отлъчване далеч от всички близки, за самоубийство. Книгата трябва да е брадвата за замръзналото море в нас. Това е моето вярване!”

8. Едуард Булър Литън: „В науката чети по предпочитание най-новите книги. В литературата, най-старите. Класическата литература е винаги актуална”.

9. Стивън Кинг: „Взимам книга със себе си, където и да отида. Намирам множество възможности. Трябва да се научиш да четеш на малки и големи хапки. Чакалните са направени за книги – разбира се! Също лобитата в кината, опашките и любимото място на всички – кенефа. Вече можеш да четеш и докато караш кола, заради революцията на аудио книгите. На година между 6 и 12 от книгите, които чета, са на запис. Що се отнася до любимото ти радио, което ще ти липсва – хайде, колко пъти можеш да чуеш „Дийп Пърпъл” да изпълняват „Highway Star”?”

10. Гюстав Флобер: „Не чети като децата, само за да се занимаваш, или като амбициозните, с цел инструктаж. Не, чети, за да живееш!”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …