Начало / Свят / Поет взе наградата „Сервантес”

Поет взе наградата „Сервантес”

Хосе Мануел Кабалеро Боналд получи наградата „Сервантес” – най-значимата в испаноезичния свят, съобщи „Дер щандарт”. Новината беше обявена от министъра на културата на Испания Хосе Игнасио Верт.

Победителят е роден през 1926 г. в Андалусия, публикувал е първата си стихосбирка преди 60 години. Боналд е представител на писателите от „Генерацията на 50-те години”.  Той обаче никак не харесва тази категоризация и твърди, че единственото, което го обединява с представителите на тази група, е противопоставянето на диктатурата на Франко и алкохолизмът.

В началото на тази година авторът публикува поредната си книга „Entreguerras“ , която по думите му е най-доброто му произведение. В превод заглавието означава „Времена между войните”. „Тук обединих всичко, което съм написал и изживял”, казва 86-годишният Боналд. Необичайната творба представлява автобиографична поема, която се състои от 3000 стиха. Според издателя книгата е крайъгълен камък в историята на испанската поезия.

Наградата „Сервантес” е с парична стойност от 125 хил. евро. Миналата година я спечели чилийският поет Никанор Пара.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …