Начало / България / 50% от новите потребители в библиотеките са от малцинствата

50% от новите потребители в библиотеките са от малцинствата

В последните 2 години 50% от новите потребители в библиотеките са от малцинствата. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Трендафил Меретев, ръководител на програмата „Глобални библиотеки”.

„Изключителен интерес провокира за българските ромчета и турчета, които намират библиотеката за едно много интересно място. Въпреки че на първо време играят само игри, присъствието в библиотеката им дава възможност за достъп до книги, до друг тип услуги, които читалището предоставя. Освен това самите те се научават да общуват по-добре помежду си, тъй като има и много други деца и библиотеката се превръща в място за социална активност за всички потребители”, казва Трендафил Меретев.

Според него много добър пример за съвременна модерна роля на обществените библиотеки са скандинавските държави – Финландия, Швеция, Дания и на запад – Англия и Холандия.

„Има много примери, в които обществените библиотеки са много добре представени, и хората наистина са активни потребители. Има какво да се иска в посока на това да приличат нашите библиотеки на тези, които са в Западна Европа и особено в Щатите. Примерно в САЩ 65% от населението са членове и посещават библиотеките, докато в България този процент е по-малко от 10%. Това е доста показателно”, посочва той.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …