Начало / Свят / Над 5 милиона архивни единици са достъпни чрез най-голямата онлайн библиотека в Германия

Над 5 милиона архивни единици са достъпни чрез най-голямата онлайн библиотека в Германия

В Германия бе официално открита най-голямата онлайн библиотека Deutsche Digitale Bibliothek (DDB), съобщи kaldata.com.  Beta-версията на сайта на проекта, който бе представен в Берлин, е достъпна за интернет-потребителите.

В библиотеката са събрани 5,6 милиона книги, архиви, снимки на паметници, репродукции на картини, звукозаписи и филми, съобщава агенция DPA. Библиотеката е създадена с цел улесняване и подпомагане на процеса на научни изследвания и обучение. Проектът е станал реалност благодарение на голяма група специалисти, работили над него от лятото на 2007 г.

Предвижда се в бъдеще библиотеката да обедини всички германски културни и научни институции с техните онлайн библиотеки и да бъде интегриран в европейския проект Europeana, който съществува от четири години. В момента DDB предоставя достъп до фондовете на 1800 културни и научни институции, като в бъдеще техният брой ще се увеличи до 30 000.

Създателите на онлайн библиотеката е трябвало да вземат под внимание приложимото към момента в Германия авторско право, поради което изкуството, литературата и научните трудове от XX и началото на XXI век са представени в доста ограничен обем, отбелязва Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

z26368530IER,Nagroda-literacka-Nike-2020--Zwyciezca-Radek-Rak

Ветеринар стана писател на годината в Полша

Радек Рак се е посветил на фантастиката 33-годишният писател нашумя в родината си с историко-фантастическия …