Начало / България / Българка написа книга, базирана на психотерапията на Карл Роджърс

Българка написа книга, базирана на психотерапията на Карл Роджърс

Психологът Росица Георгиева, обучила се по системата на известния психотерапевт Карл Роджърс(1902-1987), написа книга, посветена на неговата терапия. „Психотерапията на Карл Роджърс” представя многообразието от системи и методи в съвременната психотерапия, както и мястото и спецификата на личностно центрирания подход на Роджърс сред тях. Роджърс е всепризнат и ненадминат майстор на емпатичната терапевтична беседа, която е представена в книгата с три негови автентични „емпатични интервюта“.

Изданието е полезно за всички, които проявяват любопитство или сериозен професионален интерес към психологията и психотерапията.

Росица Георгиева е психолог с двадесетгодишна практика като личностно центриран психотерапевт. Възпитаница е на Московския държавен университет, където е защитила дисертация по психофизика. Дипломира се като психотерапевт след четиригодишно обучение по системата на Карл Роджърс от лицензиран международен институт в Лугано, Швейцария. Учредител и дългогодишен член е на управителния съвет на Българската асоциация по психотерапия (БАП). Членува също в международната асоциация за развитие на личностно центрирания подход (АDPCA). Георгиева работи в „Института за изследване на населението и човека” при БАН и преподава в НБУ хуманистична и екзистенциална психология и психотерапия.

Карл Ренсъм Роджърс е влиятелен американски психолог и заедно с Ейбрахам Маслоу е основател на хуманистичния подход в психологията. Получил образование в Университета на Уисконсин, Теологическата семинария и Колумбийския университет. Заема поста президент на Националния изследователски съвет на Американтската психотерапевтична академия. Сферата на интереси на Роджърс освен психотерапия са педагогика, междукултурна комуникация и решение на междунационални конфликти. Роджърс разработва психотерапевтична система, която е втората по популярност, отстъпвайки място единствено на Фройд. Психотерапевтичния му подход, наричан по различни начини (недиректно консултиране, клиент-центрирана терапия и центрирана към човека терапия) е широко практикуван. Неавторитарния му подход към пациента се характеризира с либералност и толерантност. Терапията му се концентрира върху субективните или феноменологични преживявания на клиента. Смята, че хората притежават тенденция към самоактуализация, която осигурява здраве и растеж.

„Психотерапията на Карл Роджърс”  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …