Начало / Автори / Ежедневието на известните писатели – част ІІІ

Ежедневието на известните писатели – част ІІІ

Днес ви предлагаме трима писатели – Джак Керуак, Хенри Милър и Ърнест Хемингуей

 

Джак Керуак говори за своите ритуали и суеверия, както и за неща, свързани с писането, в интервю от 1968 г.: „Имах по едно време ритуал да пиша на запалена свещ и да я духвам, когато приключа… освен това коленичех и се молих преди да започна (това го видях в един френски филм за Георг Фридрих Хендел)… сега просто мразя да пиша. Започвам да обвинявам пълнолунието и цифрата 9. Понякога заставам на главата си в банята, като се опитвам да докосна пода с пръстите на краката си 9 пъти. Това е повече от йога, това е опит да бъда атлетичен. Друг ритуал – моля се на Исус да запази моята святост и енергия, за да помагам на семейството си – парализираната ми майка, съпругата ми и вечните котки. ОК? Пиша на бюрото в стаята, до леглото, с добра светлина, от полунощ до изгрев. Пия едно, когато съм уморен. Предпочитам да съм у дома, но ако не съм, правя дом от хотелската си стая например. Мир.”

Хенри Милър в интервю от 1932 г.: „Сутрин: ако съм уморен, си пиша бележки и си отбелязвам разни неща, просто като стимул. Ако съм добре, пиша. Следобед: работя по главата от книгата. Без промени в плана. Пиша, докато не завърша главата. Наведнъж не пиша повече от една глава, така е най-добре. Вечери: виждам се с приятели, чета в кафенета. Откривам нови неща – на крак или с колело. Пиша, ако ми е до това, но без да се товаря. Ако съм много уморен, рисувам. Пиша си бележки, планове, схеми. Важно: ако остане време, посещавам музей или място, където се играят скечове, или карам колело. Без филми! В библиотеката за проучвания веднъж седмично.”

Ърнест Хемингуей: „Когато работя върху книга или разказ, аз пиша всяка сутрин, щом изгрее слънцето. Няма кой да те прекъсва, освен това е хладно и студено, а ти се сгряваш, докато пишеш. Първо, четеш какво си написал досега, след което, когато имаш идея какво предстои да се случи, тръгваш оттам. Пишеш, докато стигнеш до момент, в който знаеш какво предстои, но прекъсваш и се опитваш да издържиш до следващия ден, когато продължаваш. Стартираш в 6 сутринта, да кажем, и продължаваш до 12 на обед или по-рано. Когато приключиш си изтощен, но и зареден едновременно, сякаш си правил любов с някого, когото обичаш. Никой не може да те нарани, нищо не може да ти се случи, нищо не означава нищо до следващия ден, когато започваш отново. Изчакването до следващия ден е най-трудно.”

Свързани заглавия
Ежедневието на известните писатели – част І
Ежедневието на известните писатели – част ІІ

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …