Начало / Свят / Писмо на Кафка за фобията му от мишки излиза на търг

Писмо на Кафка за фобията му от мишки излиза на търг

Писмо на Франц Кафка от 1917 г. ще бъде продадено на аукцион на 7 декември с начална цена 42 хил. евро, съобщи faz.net. В него авторът на „Процесът” описва на приятеля си Макс Брод страха си от мишките.

Писмото е дълго 4 страници и описва подробно фобията на писателя. В него авторът разсъждава върху възможността да си вземе котка, но отчита и страничните ефекти – тя по цели нощи би гонила мишките и това би съсипало нощите му заради шума, който ще се вдига.

Кафка обсъжда и въпроса дали не е стигнал дотам, че да има нужда от психоаналитик, който да го отърве от страховете му. В същото време писмото е изпълнени със самоирония – писателят не си спестява самокритиката заради дребната си слабост.

За жалост това писмо няма шанс да се озове в двата най-големи архива на Франц Кафка – немският литературен архив в Марбах и Бодлианската библиотека в Оксфорд, а най-вероятно ще попадне в частни ръце, пише изданието.

Откритията за писателя обаче предстоят. Наскоро израелската национална библиотека спечели в съда онази част от архива на Кафка, която беше в ръцете на наследниците на Макс Брод.

Уникалното в случая е, че преди да умре авторът заклева приятеля си да унищожи всичко писано от него приживе. Брод не спазва този завет и благодарение на това Кафка се сдобива със световна слава.

Книги от Кафка тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …