Начало / Свят / Американка написа книга за „желязната завеса“

Американка написа книга за „желязната завеса“

Американската писателка Ан Епълбаум, която има „Пулицър“ за книгата си „ГУЛАГ“, написа „Желязната завеса. Падането на Източна Европа, 1944-1956“, съобщи „Ню Йорк таймс“.

Изданието разказва за колонизацията на Източна Европа от Съветския съюз след края на Втората световна война през 1945 г. Сянката на Сталин надвисва над няколкото държави, имали нещастието да попаднат в руската зона, определена на конференцията в Ялта, на която Великите сили си разделят Европа.
Епълбаум се опира на изследванията си в архивите, както и на интервюта с малцина живи свидетели на онези времена. “Сърцето” на историята й е абсолютна новина, пише вестникът.

Известно е, че метафората “желязната завеса” излиза от устата на британския премиер Уинстън Чърчил в писмо до американския президент Труман. Москва праща агенти в Полша, Унгария, Румъния, България, Чехословакия и Източна Германия, които налагат диктаторски режими. Авторката се задълбава в механизмите на работа на политическата полиция, която се появява в социалистическите държави и която де факто забранява съществуването на независими институции в тях. Лагерите, в които влизат хора без присъда, са друга тема на книгата. Епълбаум заявява в увода, че иска да разкрие механизмите на тоталитарните държави, в които хората са държани в пълен контрол, а недоволните просто са изчезвали.

Разказът на Епълбаум спира до 1956 г. и реално отразява единствено съпротивата на Полша и Унгария срещу режима. Следващите 30 години обаче са обобщени като началото на края, тъй като според авторката тоталитарните комунистически режими са били обречени от самото им начало.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …