Начало / Свят / Открити са пощенски картички, които Томас Ман пращал на брат си Хайнрих

Открити са пощенски картички, които Томас Ман пращал на брат си Хайнрих

В Любек се появиха пощенски картички, които Томас Ман е изпращал на брат си Хайнрих, съобщи faz.de. Те са открити в архива, наследен от дъщерята на Хайнрих Ман – Леони. Нейните синове са попаднали на тях случайно и веднага са ги предали на къщата музей „Буденброк”, където се съхраняват голяма част от вещите на прочутата писателска фамилия.

Броят на писмата е 81, те са изпращани между 1902 и 1928 г. Кратките послания върху изгледите от Цюрих, Мюнхен и други градове са в духа на водене на дневник и на кратки реплики от едно епистоларно общуване. Например на 27 февруари 1909 г. Томас пише на Хайнрих: „Забравих да ти пиша, че вече пия само йогурт и бих ти го препоръчал, освен ако не си го опитал вече. Много е вкусен и лесно смилаем.”

Кореспонденцията хвърля значителна светлина върху отношенията на двамата братя. Томас явно е по-активен. „Драсни един ред, де!”, пише на картичката му от 13 февруари 1909 г. На 2 юли същата година надписът е: „Много ще се радваме, особено аз, ако скоро ни посетиш”. По-късно обаче баналностите се сменят с литературни диалози. Например Томас пише на брат си, който също е писател: „Чета с възхита романа ти. Вярвам, че ще има голям успех. Дошло е времето за това”.

Съвсем скоро картичките ще бъдат на разположение на посетителите в музея.

Книги от Томас Ман тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …