Начало / Критика / Прочетете „Моята борба”, безобидна е, твърди автор на „Дойче веле”

Прочетете „Моята борба”, безобидна е, твърди автор на „Дойче веле”

„Моята борба“ на Адолф Хитлер трябва да се прочете от всички германски ученици. Дори и само за да се запитат как техните баби и дядовци са могли да се подлъжат от подобeн идиот, пише Алън Позенер за „Дойче веле”.

„Митовете около „Моята борба“ се подхранват главно от онези, които не са я чели – а те са в абсолютно мнозинство. Ако трябва да обобщим: тази книга няма силата да подстрекава когото и да било към каквото и да било”, твърди авторът и дава пример как  Хитлер обосновава расовата си теория: „Има истини, които са толкова очевидни, че не се забелязват от обикновения свят или най-малкото не се разпознават. (…) Всяко животно се съвкупява със себеподобни  – синигер със синигери, чинка с чинки, щъркел с щъркели, полска мишка с полски мишки, домашна мишка с домашни мишки, вълк с вълчици и т.н.“

От това заключение Хитлер, незнайно как, стига до извода, че в природата съществува общовалиден закон за запазване на расовата чистота, разкрива Позенер. Според него Хитлер дори не е в състояние да разграничи елементарни биологични понятия като вид и раса, и въпреки това характеризира собствената си налудничава расова теория като „смело реалистично учение, базиращо се на най-точни научни изводи“. Затова Позенер е убеден, че книгата му е безобидна.

„Моята борба”, представяща есенцията на идеологията на фашисткия диктатор, е забранена в Германия и в други държави.

Книги за Хитлер тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Екатерина-Йосифова

И Екатерина Йосифова пое към невидимия свят

Трудно може да си представим родната поезия без нея Поетесата почина на 81 – наследството …