Начало / Свят / Графични творби за първи път сред номинираните за „Costa Book awards”

Графични творби за първи път сред номинираните за „Costa Book awards”

Графичните творби за първи път си пробиха път сред номинираните за едни от най-престижните британски литературни награди „Costa Book awards”, съобщи „Индипендънт”. Тази година два комикса са номинирани в различни категории.

„Days of the Bagnold Summer” от Джоф Уинтърхарт е сред номинациите в категорията за роман. Неговото произведение разказва историята на взаимоотношенията между майка и син, в лицето на 52-годишна библиотекарка и 15-годишен фен на хеви метъла. Журито описва книгата като „забавна, тъжна, трогателна и оригинална”. „Days of the Bagnold Summer” ще се конкурира с „Bring Up The Bodies” от Хилари Мантел.

Другата графична творба, която е сред номинираните, е „Dotter of Her Father’s Eyes”, дело на Брайън и Мери Талбот. Тя е сред претендентите в категорията за биография. Съпрузите преплитат два наратива в книгата – историята на дъщерята на Джеймс Джойс, Лучия, и тази на Мери Талбот, дъщеря на известния изследовател на творчеството на Джойс –  Джеймс С. Атъртън.

Брайън Талбот, признат автор на комикси, коментира: „Това е още една стъпка по посока приемането на този тип изкуство. Почти всеки литературен фестивал включва графичните творби. Все още има много предразсъдъци, що се отнася до комиксите, а има много качествен материал. Традиция е да се мисли, че комиксите са само за деца, но във Франция, например, се продават 43 милиона такива книги на година”.

Наградите „Costa Book awards” се дават в няколко категории – за роман, дебютен роман, биография, поезия и детска книга. След това от победителите се избира книга на годината. Миналогодишният победител беше Андрю Милър с „Pure”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …