Начало / Свят / Книга с 4 непубликувани досега интервюта с Гор Видал излиза догодина

Книга с 4 непубликувани досега интервюта с Гор Видал излиза догодина

Книга с 4 непубликувани досега интервюта с Гор Видал ще излезе през 2013 г., съобщи британският „Телеграф”. „I Told You So: Gore Vidal Talks Politics” (Нали ви казах: Гор Видал говори за политика) е планирана да дебютира на книжния пазар на 9 април, издавана от „Counterpoint”. Припомняме, че големият автор почина този юни на 86-годишна възраст.

Интервютата са в диапазон от 20 години, като са отпечатани в обратен хронологичен ред. Първото е от 2008 г. В него Видал говори за Джон Ф. Кенеди. Той го нарича „оператор”, а неговото семейство „има чара на два тона смляно телешко месо”.

Отново за Кенеди писателят разсъждава и в интервю от 1988 г. Тогава, запитан дали той е щял да прекрати войната във Виетнам, ако е бил жив и преизбран, Видал отвръща: „Кенеди обичаше войната като ученик. Веднъж го видях да се подиграва на отличителните знаци на Зелените барети. Тогава му казах, че последният пълководец, който се е занимавал с униформи е Фредерик Велики от Прусия. Той не го намери за много забавно”.

През 2000 г., само година преди 11 септември, авторът коментира: „Ние открихме нещо, наречено тероризъм. Само два американски самолета са били засегнати от тероризма и затова можем да виним единствено американското правителство”.

Гор Видал е американски писател, роден през 1925 г. Баща му е военен, а майка му театрална актриса. Автор е на над 20 романа. Кариерата му стартира още през 1946 г. с „Уилиуоу”. Истински известен го прави творбата „Градът и стълбът”, негова трета книга. В България е популярен с „Калки”, „На живо от Голгота”, „Вашингтон, окръг Колумбия” и др. Много други негови книги също са преведени на български. Умира 2012 г.

Книги от Гор Видал тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …