Начало / Интервюта / Алис Хофман: „Пазителките на гълъбиците” е най-дълбоката, най-истинската история, която някога съм разказвала

Алис Хофман: „Пазителките на гълъбиците” е най-дълбоката, най-истинската история, която някога съм разказвала

Алис Хофман (61) е американска писателка, автор на повече от петнадесет романа, станали бестселъри. По някои от тях са направени успешни филмови екранизации („Приложна магия”, „Речният цар”, „Аквамарин” и др.).
Книгата „Пазителките на гълъбиците”, която утре (19 ноември) излиза на българския книжен пазар, е вълнуващ и завладяващ роман, възхваляващ силата на жените, триумф на въображението, плод на изключително задълбочените проучвания на авторката за едно от най-затрогващите събития в човешката история – деветстотин юдеи месеци наред удържат крепостта Масада срещу многохилядната римска армия. Според историка Йосиф Флавий след тежката обсада оцеляват само две жени и пет деца, след като юдеите избират да се самоубият вместо да се предадат на римския легион. Хофман използва този исторически момент като основа и изгражда омагьосваща история за четири изключителни, силни и чувствителни жени, озовали се в Масада по волята на съдбата. Жени със силен дух, който отказва да бъде съкрушен. Води ги единствено силата на женското сърце.
–––––––––––––-

Описвате новата си книга като „историята, която е трябвало да разкажа”. Защо?
–    За мен това е най-дълбоката, най-истинската история, която някога съм разказвала. Като по-млад автор не съм чувствала нуждата да пиша за подобни неща, но сега усетих, че времето е настъпило.

Първия път, когато сте посетили Масада, сте изпитали силна духовна връзка с мястото. Как това повлия на книгата ви?
–    Всъщност тази връзка бе причината да напиша книгата. Имах чувството, че чувам гласовете на моите прапрабаби, които ми разказваха истории, както някога в древността жените са се събирали и са си споделяли своите тайни и познания. Два пъти съм била в Масада, първия път в разгара на лятото, когато беше непоносимо горещо! Знаех, че на това място е имало обсада, но не знаех какви са били причините и определено не знаех, че е имало оцелели.

Кое ви впечатли най-много в тази история?
–    Когато посетих музея на Масада, се трогнах от всеки предмет, който видях – най-вече от малките детайли, показващи живота на обикновените хора, живели там. Исках да проуча света на жените по време на война, който според мен е еднакъв и в древните времена, и днес. Знам, че всичко, случвало се на жените в миналото, може да ги сполети и днес.

С коя от четирите жени в книгата най-много се идентифицирате?
–    И с четирите. На пръв поглед са много различни една от друга, но в крайна сметка те създават една група, едно много сплотено общество, в което не само съдбите им, но и образите им се преплитат. Чувствам, че в даден етап от живота си съм била всяка една от тях.

Има удивителни коментари за „Пазителките на гълъбиците”. Тони Морисън я определя като „огромен принос към литературата на XXI век”. Това как ви кара да се чувствате?
–    Тони Морисън е най-великата жива писателка, романист, на чиито творби се възхищавам, направо ги обожавам. Нейният коментар е много по-ценен за мен от всяко друго мнение. Изключително съм поласкана, че е прочела книгата ми!

Пишете романи и за възрастни, и за по-тийнейджърска аудитория. Каква е разликата според вас?
–    Обичам младите читатели – те са толкова страстни, толкова въодушевени! За мен границата между младежката и „зрялата” литература се размива. Връзката ми с по-младите читатели ми помага да бъдат наясно с надеждите и мечтите на младите хора. И с моите също.

Защо пишете? Промени ли се отношението ви към литературата с годините?
–    Пиша, защото трябва. За мен това не е въпрос на избор, така се справям със задачата да съществувам в този свят. Когато погледна назад, виждам, че съм същият писател какъвто бях, когато започнах да пиша на 21 години. Просто сега знам малко – съвсем малко – повече, отколкото знаех тогава!

Източник: Utsandiego.com

Свързани заглавия
Алис Хофман: Написах „Ледената кралица”, за да покажа на хората как да оцелеят

Книги от Алис Хофман тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …