Начало / Свят / Животът на Томас Елиът най-накрая ще бъде изследван обективно

Животът на Томас Елиът най-накрая ще бъде изследван обективно

Смъртта на вдовицата на Т.С. Елиът ще направи възможна ревизия на официалната му биография, съобщи „Гардиън”. След погребението на Валери Елиът миналата седмица ще бъдат публикувани стиховете, които Нобеловия лауреат й е посветил, а изследователите ще получат достъп до личния му архив. Очаква се да бъдат разкрити тайни от трагичния първи брак на Елиът с Вивиан.

Валери в продължение на 47 години е правила всичко възможно да съхрани репутацията му и по тази причина има много неизследвани периоди от живота и творчеството му.

Благодарение на Валери не е напълно проучен антисемитизмът на Елиът, влиянието му върху Езра Паунд – негов близък приятел, както и аферата му с Бертранд Ръсел.

Първата жена на поета е споделяла брачните си проблеми с Вирджиния Улф и съпруга й, но и затова не се знае много. Малко се знае и за връзката на поета с преподавателката по драматургия Емили Хейл в САЩ.

Изследването на първия му брак вероятно ще даде много материал на биографите му, защото след разпада му самият Елиът заявява, че да се ожени втори път би било кошмар. Раздялата им се случва през 1932 г., а през 1957 г. 68-годишният Елиът се жени за 30-годишната си секретарка.

Свързани заглавия
Почина вдовицата на Т.С. Елиът
Т. С. Елиът за творческата мисъл и мистичното в нея
Обама относно Т. С. Елиът

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …