Начало / Свят / Националните награди за книги в САЩ бяха раздадени

Националните награди за книги в САЩ бяха раздадени

Националните награди за книги в САЩ бяха раздадени, съобщи британският „Телеграф”. Луиз Ърдрич беше отличена в категорията за белетристика. Тя беше наградена за романа си „The Round House”. Книгата се разказва за тийнейджър, който разследва случай на расизъм в Северна Дакота. Творбата е сравнявана с „Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий.

Ърдрич, която има индиански корени, заяви: „Това е книга за огромните несправедливости в резерватите, населявани от местните жители на Америка. Благодаря, че по този начин се представя пред по-широка аудитория”.

В категорията за нехудожествена проза беше наградена Катрин Буу, за книгата й  „Behind the Beautiful Forevers”. Произведението представя живота на бедните хора в Индия. Творбата „Bewilderment” от Дейвид Фери беше отличена за поезия, а „Goblin Secrets”от Уилям Алегзандър – с приз за детска литература. Всеки победител получава по 6 300 паунда.

Призове за цялостно творчество получиха писателя Елмор Ленард и издателя на „Ню Йорк Таймс”, Артър О. Сълцбъргър-младши.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …