Начало / Свят / „Петдесет нюанса сиво” номинирана за Националните награди на книги във Великобритания

„Петдесет нюанса сиво” номинирана за Националните награди на книги във Великобритания

„Петдесет нюанса сиво”, първата част от едноименната трилогия от Е Л Джеймс, беше номинирана за Националните награди на книги във Великобритания, съобщи „Гардиън”. Еротичната творба, която разказва за връзката между млада студентка и богат бизнесмен, който се занимава със садо-мазо, е поставена в категорията за популярно художествено произведение.

По този начин абсолютният пазарен бестселър, който често е критикуван заради липса на литературна стойност, е реабилитиран. Популярната книга е само една от 10-те категории, в които се награждават книги. „Joseph Anton”, мемоарите на Салман Рушди, са сред претендентите за биография на годината.

Джоан Роулинг е номинирана за автор на годината с новата си творба, „Вакантен пост”. Тя ще се конкурира с Хилари Мантел и нейния исторически роман „Bring Up the Bodies”. Номинирана в категорията е още и Зейди Смит.

За победител във всяка категория ще гласуват читателите. Победителите в отделните категории ще бъдат обявени на 18 декември, а от тях ще бъде определен носителят на приза за книга на годината. Повече информация на официалния сайт на наградите: nationalbookawards.co.uk.

„Петдесет нюанса сиво” тук

„Вакантен пост“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …