Начало / Свят / Уникалната фасада на „Общественият рафт за книги” в Канзас

Уникалната фасада на „Общественият рафт за книги” в Канзас

Централната сграда  на „Kansas City Public Library” е една от най-атрактивни забележителности не само в Канзас, но и в целия щат Мисури. Тя се нарича „The Community Bookshelf”, в превод „Общественият рафт за книги”. Счита се, че дизайнерското решение е едно от най-оригиналните в света.

Външната фасада на библиотеката е изградена от огромни панели във формата на книги. Те са изработени от специален метал, който удивително наподобява автентичната книга.Книгите, избрани да декорират и рекламират библиотеката са най-разнообразни, като варират от произведения за историята на града, през детски книги, до класики. Сред популярните произведения са „Параграф 22” от Джоузеф Хелър, „Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий, „451 градуса по Фаренхайт” от Рей Бредбъри, „Сто години самота” от Габриел Гарсия Маркес, „Републиката” от Платон, „Приключенията на Хъкълбери Фин” от Марк Твен, „Властелинът на пръстените” от Дж. Р. Р. Толкин, „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, „Приказка за два града” от Чарлс Дикенс и др.

„Kansas City Public Library” е система от библиотеки, основана през 1873 г. Освен книги, в библиотеките има и множество материали за историята на града, карти, снимки, журналистически статии, трудове за американската култура и т.н.

Фото: Mike Sinclair,kclibrary.org

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …