Начало / България / Ще бъдат издадени 110 книги за незрящи деца

Ще бъдат издадени 110 книги за незрящи деца

Общо 110 книги за незрящи ще бъдат издадени до края на 2013 г. по проект за интегрирано образование на децата с намалено и напълно загубено зрение. Инициативата се финансира от Европейския социален фонд и ОП „Развитие на човешките ресурси“ и е на стойност 343 000 лева, съобщи news.bg.

Националното читалище на слепите „Луи Брайл“ заедно със Средно общообразователно училище за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“ ще си сътрудничат в рамките на 24 месеца за постигане на 10 основни цели по европейския проект.

Като свой приоритет те поставят осигуряването на учебници и помагала в достъпен формат с брайлов шрифт и адаптиране в електронен формат на изучавана в училище литература. По проекта се предвижда да бъдат изготвени ръководства за професионално ориентиране на хора с нарушено зрение.
Координатор на инициативата е Яна Йорданова. Тя е представила на пресконференция в читалището и техния социален сайт – www.roditeli.nllb.bg за консултиране родители на деца с нарушено зрение в предучилищна и училищна възраст.

Йорданова е обяснила, че консултациите могат да се дават както лично, така и през интернет, за да може от услугата да с възползват хора с увреждания от цялата страна в удобно за тях време като запазват опцията си за анонимност.

„Основният проблем на учениците ни е липсата на методика за преподаване на математика и информатика, тъй като тези предмети са сложни дори за зрящите деца“, заявява Елка Белокапова – директор на СОУ „Луи Брайл“.

Според нея е редно да се изготвят учебници, в които всички графики и задачи са представени релефно, за да могат децата да придобият реална представа за обектите.

Директорката е изтъкнала като проблем и наличието на много различни издателства и учебници, използвани в училищата в страната.
Според нея трябва да се стандартизира еднаква учебна програма за всички учебни заведения, за да може да се улесни издаването на адаптирани учебници за ученици със зрителни увреждания.

„Този проблем трябва да се реши централно и държавните институции трябва да поемат своята роля в процеса“, категорична е Белокапова.
Според специалистите, разработващи книги за незрящи, новите интерактивни учебници ще са още по-объркващи за слепите деца и повечето от тях ще се наложи да бъдат обработени за използване чрез гласова програма.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …

Един коментар

  1. най-после