Начало / България / Нов роман на Гийом Мюсо излиза на българския книжен пазар

Нов роман на Гийом Мюсо излиза на българския книжен пазар

Четвърти роман на Гийом Мюсо излиза на българския книжен пазар. Това е „Хартиеното момиче”, определян от критика като едновременно обсебващ и емоционален бестселър. Книгата е разказ на популярен писател, изпаднал в дълбока криза. „Хартиеното момиче” е част от поредицата  „Magica” на „Изток-Запад”.

В момента Гийом Мюсо е от най-продаваните френски автори. Той е човек с особена и богата биография, а влюбването му в литературата и отдадеността му към писателския занаят водят началото си от детските му години, когато е едва 10-годишен. Въпреки че майка му е библиотекарка, в началото четенето не е представлявало интерес за него – изключения са били единствено комиксите. Изведнъж обаче той някак успява да се „запали” по книгите и от този момент насетне започва да прекарва повечето от ваканциите си в четене. Това негово почти наркотично занимание предизвиква остро желание за писане: формалният подтик за това се дължи най-вече на един конкурс за разкази, организиран от прогимназиален преподавател. Мюсо написва един романтичен разказ, пропит със свръхестествени елементи и събития, който печели първото място. За младия автор изненадата, че историите му могат да заинтересуват другите, го окуражава да продължи.

Творбите му се четат, превеждат, адаптират и преиздават, а ефектът върху публиката е очевиден. „Хартиеното момиче” не прави изключение, дори напротив: това е едно от най-ярките заглавия на Мюсо и успява не само да достигне нивото на предишните, но и многократно да го надскочи.

 „По принцип имам една мотивация, нещо като догма: да пиша книги, които бих ценял и като читател. В никакъв случай не се опитвам да прилагам някакви рецепти или предписания – така нещата не стават, а и подобни предварителни нагласи убиват удоволствието от писането. Опитвам се по-скоро да разкажа една „искрена” история, сиреч история, която е в унисон с моите моментни чувства”, споделя Гийом Мюсо.

Книги от Гийом Мюсо тук

Свързани заглавия
10-те най-продавани френски автори за 2011 г.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …