Начало / Свят / Маги Шипстед спечели наградата „Дилън Томас”

Маги Шипстед спечели наградата „Дилън Томас”

Маги Шипстед спечели наградата за млади автори „Дилън Томас”, съобщи британският „Телеграф”. 28-годишната писателка получи приза за дебютното си произведение „Seating Arrangements”. Тя ще прибави към сметката си 30 000 паунда.

Алисън Пеарсън, писателка и член на журито, заяви, че залага, че Шипстед ще получи „Пулицър” преди да навърши 50. Освен това, тя сравни романа „Seating Arrangements” с произведенията на Джон Ъпдайк и Джейн Смайли.

Награда е вдъхновена от големия уелски драматург и поет Дилън Томас. Отличието може да получи всеки автор, публикуван на английски език, който все още не е навършил 30 години. Призът е учреден през 80-те години на миналия век, като в началото се дава на всеки 2 години. От 2010 г.  се връчва ежегодно.

Маги Шипстед е родена през 1983 г. в САЩ. До момента тя беше по-известна главно с кратки разкази, публикувани в много американски литературни списания. „Seating Arrangements” е първитя й роман. Тя е завършила курса „Iowa Writers’ Workshop” в университета в Айова, където й е преподавала именитата й колежка Зейди Смит. Шипстед живее от скоро в Париж.

Фото: amazon.com

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …