На фокус
Начало / България / Емблематичен роман на Джон Харви излиза на български

Емблематичен роман на Джон Харви излиза на български

След десет дни книжния пазар ще излезе един от най-убедителните  британски криминални романи „Плът и кръв” от известния разказвач в жанра Джон Харви.  Това е един вълнуващ и завладяващ роман за престъпленията в миналото, към които ни връщат престъпленията в настоящето.

Джон Харви (74)е автор на повече от 90 книги, най-популярните от които са романите за Чарли Резник, повлияни от джаз културата, а действието се развива неотменно в град Нотингам. Първата книга от поредицата „Самотни сърца” е публикувана през 1989 и била обявена от в. „Таймс” за един от 100-те най-добри криминални романи за последния век. Харви завършва сериите до 1998 г. с „Последно причастие”,  и оттогава героят му Резник има само периферни участия в новата серия с  дететктив Франк Елдър. Новият герои е пенсиониран дететктив, а действието този път се развива в Корнуел, където всъщност пребивава и авторът. Първата книга „Плът и кръв” носи на Джон Харви наградата Сребърна кама от Асоциацията на писателите криманалисти за 2004 г., заедно с добри отзиви от критиката за литературното му представяне.  2007 г. е удостоен с Диамантена кама за цялостен принос към жанра през целия си живот.

Негови още са самостоятелните романи „ В истинска светлина“ ( “In A True Light“, 2001), „Погребан” (Gone to Ground”, 2007), която влиза в списъка  на Theakston’s Old Peculiar Crime Novel за годишните награди на 2009. Новелата „Nick’s Blues”  (2008), романите „Far Cry”  (2009), „A Darker Shade of Blue” (2010) и ”Good    Bait“  (2012) са последващите му точни попадения в света на криминалния трилър.

Романите от поредицата за Резник са 12, за които Джон Харви е удостоен с награда „Шерлок” – за „Последно причастие” и отличие „Grand Prix du Roman Noir Étranger“ за „Студена светлина”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (13 март – 19 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Не ви познавам от Теодора Димова …