Начало / България / Бойко Ламбовски: „Тълковен речник” е мъдра книга, родена от горчилките на живота

Бойко Ламбовски: „Тълковен речник” е мъдра книга, родена от горчилките на живота

Премиерата на „Тълковен речник” – новата книга с есета на председателя на журито на наградата „Хеликон” Юри Лазаров, се състоя в сряда вечерта в „Хеликон-България” в столицата.

Изданието беше представено от поета Бойко Ламбовски и Светозар Желев, който изненада присъстващите с новината, че вече не е свързан с издателство „Сиела”, на което беше дългогодишен директор.

„Благодаря на „Хеликон” за това, че се случват такива събития. „Тълковен речник” е много интелигентно и оригинално поднесен красив, интелигентен текст. Представлява размисъл върху 30 различни думи, колкото са буквите в азбуката – това е едно сечение на нашето общество, поглед върху всичко, което ни изгражда”, каза Желев.

Според Бойко Ламбовски „ако първата книга на Лазаров „Чичо Весо Облия” беше весела, забавна, то тази е вече омъдряла. От горчилките и мъдростта на своя живот авторът е направил брилянтни текстове”. „Юри пише, когато има какво да каже. Книгата е интересна за четене, не е бестселърова, не е за масовата публика. Писана е с обич към хората, усеща се състраданието в нашата действителност. Юри не издава често, но професионализацията в нашата литература е вредна. Трябва да се пише рядко, за да е качествено и бисерно”, каза поетът, който работи като журналист във в. „Сега” и наскоро също издаде нова книга.

Самият автор скромно благодари на присъстващите с думите, че му е провървяло на хора и издателства. „В „Тълковен речник” няма нищо измислено, всичко е преживяно лично”, каза той и прочете две от есетата си.

Премиерата уважиха столични журналисти, сред които Лили Маринкова, Петър Волгин, Максим Минчев, както и повечето от номинираните за наградата „Хеликон”.

Свързани заглавия
„Тълковен речник“ от Юри Лазаров (откъс)

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …