Начало / България / Бойко Ламбовски: „Тълковен речник” е мъдра книга, родена от горчилките на живота

Бойко Ламбовски: „Тълковен речник” е мъдра книга, родена от горчилките на живота

Премиерата на „Тълковен речник” – новата книга с есета на председателя на журито на наградата „Хеликон” Юри Лазаров, се състоя в сряда вечерта в „Хеликон-България” в столицата.

Изданието беше представено от поета Бойко Ламбовски и Светозар Желев, който изненада присъстващите с новината, че вече не е свързан с издателство „Сиела”, на което беше дългогодишен директор.

„Благодаря на „Хеликон” за това, че се случват такива събития. „Тълковен речник” е много интелигентно и оригинално поднесен красив, интелигентен текст. Представлява размисъл върху 30 различни думи, колкото са буквите в азбуката – това е едно сечение на нашето общество, поглед върху всичко, което ни изгражда”, каза Желев.

Според Бойко Ламбовски „ако първата книга на Лазаров „Чичо Весо Облия” беше весела, забавна, то тази е вече омъдряла. От горчилките и мъдростта на своя живот авторът е направил брилянтни текстове”. „Юри пише, когато има какво да каже. Книгата е интересна за четене, не е бестселърова, не е за масовата публика. Писана е с обич към хората, усеща се състраданието в нашата действителност. Юри не издава често, но професионализацията в нашата литература е вредна. Трябва да се пише рядко, за да е качествено и бисерно”, каза поетът, който работи като журналист във в. „Сега” и наскоро също издаде нова книга.

Самият автор скромно благодари на присъстващите с думите, че му е провървяло на хора и издателства. „В „Тълковен речник” няма нищо измислено, всичко е преживяно лично”, каза той и прочете две от есетата си.

Премиерата уважиха столични журналисти, сред които Лили Маринкова, Петър Волгин, Максим Минчев, както и повечето от номинираните за наградата „Хеликон”.

Свързани заглавия
„Тълковен речник“ от Юри Лазаров (откъс)

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …