Начало / България / Национално честване на Паисий в Банско

Национално честване на Паисий в Банско

С двудневна Национална научна конференция на тема „Историческото дело на Паисий Хилендарски„ от днес в Банско започват финалните прояви от националните чествания за Паисий, съобщи БНТ. С различни прояви в цялата страна бяха отбелязани 290 години от рождението на хилендарския монах и 250 години от написването на „История славянобългарска“. В Банско  – една от версиите за родното място на Паисий, в рамките на три дни ще бъдат почетени двете годишнини.

В Националната научна конференция, която ще бъде открита в 14 часа в конферентната зала на Дома на изкуствата в Банско, свои нови разработки за Паисий Хилендарски ще представят видни наши изследователи. Сред тях са проф. Надежда Драгова, доц. Румяна Конева, проф. Кирил Топалов и други, които в докладите си са събрали неизвестни досега факти за делото и живота на хилендарския монах, казаха от Музеен комплекс Банско.

По време на научната конференция, която продължава и утре, проф. Кирил Топалов ще представи преведената на български език книга на италианския кардинал Марко Орвини със заглавие „Царството на славяните“. Това е книгата, която вдъхновява през ХVІІІ век Паисий да започне да пише своята „История славянобългарска“. Официално националните чествания, посветени на Паисий, ще бъдат закрити в петък в Духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски„ с възпоменателен молебен. В местното читалище ще бъде показан документален филм „Паисий и новото време“.

„Царството на славяните. История от дон Мавро Орбини от Рагуза Абат от Млетския орден“ тук

Прочетете още

IlfIA

Иля Илф: „Вие сте интересен човек! На вас всичко ви е наред. Удивително, с такова щастие и на свобода.”

На 13 април 1937 година, на 39 години, от туберкулоза умира Иля Илф. Единият от …