Начало / България / Национално честване на Паисий в Банско

Национално честване на Паисий в Банско

С двудневна Национална научна конференция на тема „Историческото дело на Паисий Хилендарски„ от днес в Банско започват финалните прояви от националните чествания за Паисий, съобщи БНТ. С различни прояви в цялата страна бяха отбелязани 290 години от рождението на хилендарския монах и 250 години от написването на „История славянобългарска“. В Банско  – една от версиите за родното място на Паисий, в рамките на три дни ще бъдат почетени двете годишнини.

В Националната научна конференция, която ще бъде открита в 14 часа в конферентната зала на Дома на изкуствата в Банско, свои нови разработки за Паисий Хилендарски ще представят видни наши изследователи. Сред тях са проф. Надежда Драгова, доц. Румяна Конева, проф. Кирил Топалов и други, които в докладите си са събрали неизвестни досега факти за делото и живота на хилендарския монах, казаха от Музеен комплекс Банско.

По време на научната конференция, която продължава и утре, проф. Кирил Топалов ще представи преведената на български език книга на италианския кардинал Марко Орвини със заглавие „Царството на славяните“. Това е книгата, която вдъхновява през ХVІІІ век Паисий да започне да пише своята „История славянобългарска“. Официално националните чествания, посветени на Паисий, ще бъдат закрити в петък в Духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски„ с възпоменателен молебен. В местното читалище ще бъде показан документален филм „Паисий и новото време“.

„Царството на славяните. История от дон Мавро Орбини от Рагуза Абат от Млетския орден“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

original-27883-1418879459-11

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно …