Начало / Читатели / „Неохотният фундаменталист” от Мохсин Хамид (ревю)

„Неохотният фундаменталист” от Мохсин Хамид (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

“Неохотният фундаменталист” e дебют на пакистанския автор Мохсин Хамид.

Заслужeни адмирации за превода на Невена Дишлиева-Кръстева .Уловила е верния тон на монолога, който изгражда книгата – целеустремена изповед, по маниера на източното писане леко монотонна в една посока – да ни накара да се вслушаме. Асоциираме веднага с “Белият тигър” от същото издателство,“Жанет-45”.

Там индиец разказва в серия гротескни писма живота си на китайския премиер. Тук пакистанец поставя своя на маса пред безмълвен американец, за да почерпи консуматорския свят с най-всепоглъщащата история – тази на изгнанника.

Агресията му е е вербална , оттам  неохотата му (не означава безсилие), той просто следва обстоятелствата. “Фундаментализмът” на героя, твърде осъзнат  за да бъде квалифициран като такъв, повдига страшни въпроси – достатъчно ли е една лична драма да подтикне човека към конформизъм; защо всяка самоизолация търси жертва, най-често в удобен за нея публичен образ.

Следим две пионки на глобалната политическа сцена – единият безименен,  властово статичен, другият налага да бъде чут там, където се развива –на улицата, в офиса, в университета, в сърцето на цивилизацията. Макар и съвършено чужд за нея, независимо колко дълго говори (живее) на повърхността й. Америка не реагира до мига на своето разкриване, вадейки  визитка или оръжие – жест, който наблюдаваме всеки ден, извън литературата.

Книгата е любопитна защото описва механизма на зараждащото се насилие при  липса  на диалог.
Прочетете я и говорете за това.

„Неохотният фундаменталист”  тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …