Начало / Свят / Детски разказ на Джеймс Джойс е публикуван за първи път

Детски разказ на Джеймс Джойс е публикуван за първи път

Детски разказ на Джеймс Джойс беше публикуван за първи път, съобщи brainpickings.org. „The Cats of Copenhagen” („Котките от Копенхаген”) се издава от „Scribner” и е 32 страници. Произведението е илюстрирано от американския аниматор и илюстратор Кейси Сороу.

Разказът е писан през 1936 г. за любимия и най-голям фен на известния писател – неговият единствен внук Стивън Джеймс Джойс. Авторът го изпраща под формата на писмо. Няколко седмици по-късно, когато е в Дания, Джойс пише ново писмо на внука си, което започва така: „Уви! Не мога да ти изпратя копенхагенска котка, защото в Копенхаген няма котки”. Двамата са били големи почитатели на котките.

Джеймс Джойс е ирландски писател и поет, роден през 1882 г. Смятан е за един от най-влиятелните автори на ХХ век. Най-популярното му произведение е „Одисей”, публикувано през 1922 г. Други негови популярни творби са „Портрет на художника като млад”, „Бдение над Финеган” и сборника с разкази „Дъблинчани”. Макар да пътува много и да прекарва по-голямата част от живота си извън родината си, е известен с това, че запазва любовта си към Ирландия.

Книги от Джойс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …