Начало / Свят / Детски разказ на Джеймс Джойс е публикуван за първи път

Детски разказ на Джеймс Джойс е публикуван за първи път

Детски разказ на Джеймс Джойс беше публикуван за първи път, съобщи brainpickings.org. „The Cats of Copenhagen” („Котките от Копенхаген”) се издава от „Scribner” и е 32 страници. Произведението е илюстрирано от американския аниматор и илюстратор Кейси Сороу.

Разказът е писан през 1936 г. за любимия и най-голям фен на известния писател – неговият единствен внук Стивън Джеймс Джойс. Авторът го изпраща под формата на писмо. Няколко седмици по-късно, когато е в Дания, Джойс пише ново писмо на внука си, което започва така: „Уви! Не мога да ти изпратя копенхагенска котка, защото в Копенхаген няма котки”. Двамата са били големи почитатели на котките.

Джеймс Джойс е ирландски писател и поет, роден през 1882 г. Смятан е за един от най-влиятелните автори на ХХ век. Най-популярното му произведение е „Одисей”, публикувано през 1922 г. Други негови популярни творби са „Портрет на художника като млад”, „Бдение над Финеган” и сборника с разкази „Дъблинчани”. Макар да пътува много и да прекарва по-голямата част от живота си извън родината си, е известен с това, че запазва любовта си към Ирландия.

Книги от Джойс тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …