Начало / Критика / Хърбърт Уелс критикува Джеймс Джойс за „Бдение над Финеган”

Хърбърт Уелс критикува Джеймс Джойс за „Бдение над Финеган”

Почти всички почитатели на литературата са единодушни, че „Бдение над Финеган” от Джеймс Джойс е изключително тежко и трудно за четене произведение. Оказва се, че дори Хърбърт Уелс е на същото мнение. Той изпратил писмо до своя колега, за да сподели впечатленията си от неговия роман.

Ето какво пише Уелс:
„Приеми ме за типичен средностатистически читател. Изпитвам ли удоволствие, докато чета тази творба? Не. Чувствам ли, че нещо ми просветва или че прибавям нови знания? Не. Затова питам – кой, по дяволите, е този Джойс, който иска да ми изхаби толкова много от и без това малкото ми останали часове живот, за да му оценя шантавите и префърцунени фантазии?”
Уелс добавя: „Всичко това е моята гледна точка. Може би ти си прав, а аз греша. Твоето творчество е удивителен експеримент и аз не трябва по никакъв начин да го дискредитирам. Имаш своите последователи и вярващи. Нека те се радват. За мен това е задънена улица”.

Всеки може сам да прецени дали Хърбърт Уелс е прав за последния роман на Джеймс Джойс. Цялото писмо може да прочетете на lettersofnote.com.

Хърбърт Уелс е британски писател, роден през 1866 г. Той е известен с научнофантастичните си романи. Заедно с Жул Верн и Хюго Гърнсбек, той е пионер в този жанр. Творбите му засягат важни социални теми. По убеждение Уелс е социалист. Българският читател го познава от произведения като „Невидимия” и „Война на световете”. Умира през 1946 г.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …