Начало / Свят / Ще се снима филм за Макс Пъркинс – редакторът на гениите

Ще се снима филм за Макс Пъркинс – редакторът на гениите

Животът на легендарния литературен редактор, на когото дължат славата си Ърнест Хемингуей, Франсис Скот Фицджералд и Томас Улф, ще бъде филмиран, съобщи hollywoodreporter.com. Уилям Максуел Евертс Пъркинс, известен като Макс Пъркинс (1884-1947) ще бъде главен герой в драмата „Гений” . Лентата ще е базирана върху биографичната книга на А. Скот Бърг  „Max Perkins: Editor of Genius”.

Ролята на Пъркинс ще бъде изпълнена от Колин Фърт, а Майкъл Фасбендер ще играе писателя Томас Улф.

Пъркинс е роден в Ню Йорк, дипломирал се е в Харвард. Започва работа в „Ню Йорк таймс” като репортер. След това минава на работа в издателство „Скрайбнърс”, което публикува класици. Пъркинс обаче предпочита младите и неизвестни автори. През 1919 г. той открива Фицджералд и редактира първия му роман „Романтичният егоист”. В издателството обаче не харесват творбата и Пъркинс драстично я преработва, сменя заглавието и така през следваща година излиза „Отсам рая”, с който писателят става известен. През целия живот на Фицджералд редакторът е негов близък приятел и помощник , окуражава го и е в основата на големия му успех с „Великият Гетсби”.

Междувременно Пъркинс среща Хемингуей и редактира романа, с който писателя печели световна слава – „Братя по оръжие”. Той има голям принос за успеха на „Старецът и морето”, чието издаване не доживява, но Хемингуей посмъртно му го посвещава.

Най-голямото професионално предизвикателство на Пъркинс е Томас Улф. Редакторът кара Улф да махне 90 000 думи от първия си роман „Погледни към дома, ангеле”. Неговият следващ роман „За времето и реката“ е резултат на двегодишна битка между редактора и писателя. Улф обаче се оказва благодарен и винаги изтъквал огромната роля на Пъркинс, като го нарича „един голям редактор, мой добър приятел”.
По-късно обаче пътищата на двамата се разделят.

Въпреки че това са най-известните писатели, с които работи Пъркинс, той е помагал и на много други.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …