Начало / Свят / “Тарзан” става на 100 години

“Тарзан” става на 100 години

Вечният литературен герой Тарзан навършва един век, напомня “Вашингтон поуст”. Между 1 и 4 ноември по този повод ще се проведат тържества, конференция, литературни четения, а историята му ще бъде преиздадена за пореден път.

Когато Едгар Бъроуз започва да публикува романа си “Тарзан маймуната” през октомври 1912 г. като подлистник в списание, едва ли е имал представа какво бъдеще очаква героя му. Според критици една от причините за универсалността на Тарзан е фактът, че той е лишен от религия, политически убеждения, националност и всякакви предразсъдъци. Той олицетворява идеала за човешка свобода в най-чистия й вид.

Книгата излиза през 1914 г. във вид на 24 новели, 2 от които за тийнейджъри. Продадена е в тираж 100 милиона, преведена е на 35 езика. Библиотеката на Амекиранския конгрес я включва в списъка на книгите, които характеризират Америка.

По историята на човека, израснал в джунглата, са снимани 52 филма, издадени са множество комикси, поставяни са пиеси и мюзикъли. В ролята на Тарзан влиза златният олимпийски медалист Джони Вайсмюлер, а писателят Гор Видал споделя през 60-те, че едва ли съществува американец от неговото поколение, който да не се е опитвал да имитира победния вик на човека-маймуна.

Научната конференция, която ще се проведе в Бриджуотър от 1 до 4 ноември, ще разсъждава върху този невероятен феномен.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …