Начало / Свят / В Краков започва фестивалът “Конрад”

В Краков започва фестивалът “Конрад”

Четвъртият фестивал “Конрад” започва в неделя в Краков като продължение на панаира на книгата, който се провежда от 25 до 28 октомври, съобщи thenews.pl.

Гости са носителят на Нобелова награда Орхан Памук, унгарският писател Петер Естерхази, Дорота Масловска, Дубравка Угрешич и др. Българският участник е Георги Господинов, съобщи news.bg.

Фестивалът ще протече със срещи на авторите с публиката, изложби, прожекции и пърформанси из целия град.

Причината за провеждането на фестивала в полския град е, че писателят Джоузеф Конрад (1857-1924) е поляк по произход и е живял като малък в Краков. Той е роден в Бердишов (днешна Украйна) като Йозеф Теодор Конрад Коженьовски. Баща му – разорен аристократ, писател и преводач, е арестуван заради патриотичната си дейност и изпратен на каторга в Сибир. Родителите на Конрад умират докато е малък и той е отгледан от чичо си в Швейцария. На 17 години става моряк във Френската търговска флота. През 1878 г., след опит за самоубийство, постъпва на работа на британски кораб, взема диплома за капитан на търговски плавателен съд, научава английски и през 1884 г. става натурализиран британец. Тогава сменя името си на Джоузеф Конрад.
През 1894 г. заживява в Англия. Първият му роман „Лудостта на Алмейър“ е написан на английски и издаден през 1895 г. Най-прочутото му произведение е повестта „Сърце на мрака“ (филмирано като  „Апокалипсис сега“ от Франсис Форд Копола през 1979 г.). Друго известно филмирано негово произведение е романът „Тайният агент“, пресъздаден в „Саботаж“ на Алфред Хичкок (1936).

Джоузеф Конрад е погребан в Кентърбърийското гробище.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …